Kleur in je kaart

Je wilt met de trouwkaart of het geboortekaartje een bepaalde sfeer uitstralen. Warm en gezellig of juist fris en vernieuwend. Misschien heb je al een trouwhuisstijl, heel tof om ook de trouwkaart en wedding stationery in het kleurenpalet van jullie bruiloft mee te nemen. Het geboortekaartje in de stijl van de babykamer, yes! Dat kan ook.

 

Ik kan me voorstellen dat de keuze voor de ideale kleur voor het perfecte geboortekaartje of trouwkaart een heel karwei en daar ga ik je bij helpen! In deze blog neem ik je mee in de wereld van kleur!

 

Label geboortekaartje in vergrijst groen met goudfolie en een prachtig motief

 

Kleur is emotie

Kleuren zijn heel persoonlijk. Wist je dat je onbewust beïnvloed wordt door de kleuren om je heen? Zo ziet en ervaart iedereen een kleur anders. Niet alleen hebben we allemaal een persoonlijke voorkeur in kleuren, ook je humeur, houding, productiviteit en creativiteit worden beïnvloed door een kleur. Kleur is emotie

 

Kleurenleer

Kleur wordt op verschillende manieren weergegeven. De kleuren die je ziet op een beeldscherm (RGB) zullen altijd iets feller en voller van kleur zijn, dan als je de kleur laat afdrukken (CMYK). Daarnaast zal kleur ook op ieder papiersoort er anders uit zien. Het ene papier is wat witter dan het andere, ook heeft ieder papiersoort zijn eigen zuigkracht.

De kleur van de kaart, de tekst en de meeste illustraties (alle zwarte illustraties uit de beeldbank zijn aanpasbaar in kleur of folie) kun jij zelf helemaal naar wens aanpassen. Door het aanpassen van kleur kun jij je kaart een hele andere sfeer geven. In de kaarteneditor werken we met een Hex kleuren. Dit is een # met cijfers erachter. Iedere cijfercode heeft zijn eigen kleur. Daardoor heb je de mogelijkheid om de kaart aan te passen in 16.777.216 verschillende kleuren en zit er altijd een kleur bij die bij de sfeer die jullie willen uitstralen past.

 

Genderneutraal minimalistisch geboortekaartje in roest kleur met een takje

 

Kies je kleur

Maar… Hoe kom je nu tot de perfecte kleur? Hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt bijvoorbeeld vanuit een foto je favoriete kleur kiezen. Laad je foto in in de gratis tool: Adobe Color. De hex/#code voer in in de kaartenedior.

Heb je een kleur gezien op je beeldscherm? Download de Google Chrome extensie 'Colorpick eyedropper' en selecteer de hex/#code van je favoriete kleur op je beeldscherm.

In de app 'Coolers' kun je random zoeken naar een kleur én afbeeldingen inladen vanuit je mobiel.

Kijk ook eens  in mijn Pinterestbord Color Lab: een bord vol kleurenpaletten met mooie, passende en soms wat spannende kleurcombinaties. Bij deze kleuren heb ik de hexcode/#code al vermeld.

De achtergrondkleur, de kleur van de tekst of illustratie van je kaart pas je heel gemakkelijk aan in het menu van de kaarteneditor. Ga je naar kleur en klik je op het pijltje naast het kleurvakje. Je kunt kiezen uit de voorgeselecteerde kleuren maar je kunt ook op het plusje klikken, waar een oneindig aanbod aan kleuren bevindt doormiddel van het verschuiven van het bolletje van het boven en onder panel. In dit scherm kun je ook de #code invoeren. Omdat kleur op beeldscherm iets af zal wijken ten opzichte van het drukwerk, adviseer ik je om altijd eerst een proefdruk te bestellen in de door jouw gewenste papiersoort.

 

Kleurenkaart

Heb je na het ontvangen van de proefdruk toch nog je twijfels over de kleuren die je gebruikt hebt in je ontwerp? Je kunt altijd een kleurenkaart maken met jouw favoriete kleuren. Maak hier je Standaard kleurenkaart en heeft je kaartje een foliedruk, gebruik dan de kleurenkaart met folie.

 

Kies eenvoudig de perfecte kleur voor het geboortekaartje en stel je eigen kleurenkaart samen.
Kies eenvoudig de perfecte kleur voor het geboortekaartje en stel je eigen kleurenkaart met foliedruk samen.

 

In de kleurenkaart heb je 12 vakjes die je kunt aanpassen naar jouw favoriete kleur. Heeft je kaart een folieopdruk, pas dan de tekst aan naar de juiste folie. (Goud, zilver, rosé, koper of zwartfolie). Bestel vervolgens de kaart op jullie favoriete papiersoort. Na ontvangst kies je de mooiste kleur voor het geboortekaartje of de trouwkaart.

 

Stappen:

Lab1823  Ga naar jouw eigen collectie en open de kleurenkaart.
Lab1823  Selecteer het favoriete kleurvakje.
Lab1823  Ga je naar kleur in het menu en klik op het pijltje naast het kleurvakje. Hier vind je de hex/#code.
Lab1823 Kopieer deze code en open je ontwerp (je kunt het ontwerp ook openen in een nieuw tabblad.
Lab1823  Selecteer de achtergrond, illustratie of tekst die je wilt aanpassen.
Lab1823  Voer de hex/#code onder het plusje in het menu.

 

Op zoek naar meer handige tips en tricks voor het ontwerpen van je kaart? In de blog: Handige tips voor het ontwerpen van de kaart heb ik handige tips en tricks gebundeld en leer ik jou hoe je eenvoudig het perfecte kaartje ontwerpt in de kaartenstudio.