Handige tips voor het ontwerpen van de kaart

Handige tips voor het ontwerpen van de kaart

Wat leuk dat je je eigen trouwkaart of het geboortekaartje voor je kindje gaat ontwerpen. In deze blog heb ik handige tips en tricks gebundeld voor het maken van jouw kaart in de ontwerpstudio.

 

Sla je ontwerp op!

Misschien een inkoppertje maar sla je ontwerp altijd eerst op voordat je met het ontwerp van het geboortekaartje of trouwkaart aan de slag gaat. Aan de bovenzijde van de ontwerpstudio kun je jouw ontwerp een naam geven en opslaan. Het is zo zonde als het ontwerp af is en je sluit de pagina per ongeluk af waardoor je opnieuw zult moeten beginnen. Vergeet ook niet tussentijds je ontwerp op te slaan. Je kunt heel gemakkelijk een eigen account aanmaken, rechtsboven op de website. Hierin zet je jouw favoriete kaarten en sla je de aangepaste ontwerpen op zodat je er op een later moment verder mee kunt

 

Ontwerp zelf het geboortekaartje voor een jongen of meisje of trouwkaart bij lab 1823 designstudio

 

 

Een andere achtergrond kleur

De achtergrondkleur van je kaart pas je heel gemakkelijk aan. In het panel aan de rechterzijde ga je naar kleur en klik je op het plusje naar het kleurvakje. Je kunt kiezen uit de voorgeselecteerde kleuren maar je kunt ook op het plusje klikken, waar een oneindig aanbod aan kleuren bevindt doormiddel van het verschuiven van het bolletje van het boven en onder panel. Daarnaast kun je ook werken met # kleurcodes. Aan elke kleur zit namelijk een # code verbonden. Je kunt de # code van een andere kaart kopiëren maar je kunt ook een kleur selecteren uit een afbeelding. Hoe je dat doet lees je in de blog: Je favoriete kleur in je kaart?

 

Ontwerp zelf het geboortekaartje voor een jongen of meisje of trouwkaart bij lab 1823 designstudio

 

 

Formaat aanpassen

Wil je graag een kaartje in een ander formaat of uitvoering? Sla je favoriete kaartje op in je eigen collectie en stuur mij een mailtje met jouw wensen. Ik zorg ervoor dat het kaartje in het juiste formaat of uitvoering in jouw eigen account komt te staan.

 

Geen witte randen

Een witte rand op je kaart, dat wil je natuurlijk niet. Zorg dat je de achtergrond of illustraties die aflopend mogen zijn doortrekt naar de zwarte lijn, aan de buitenzijde van de kaart. Dit noemen we de afloop van het ontwerp. De drukker heeft altijd een kleine marge nodig om de kaart netjes te kunnen snijden zodat er geen witte randen ontstaan.

 

Ontwerp zelf het geboortekaartje voor een jongen of meisje of trouwkaart bij lab 1823 designstudio

 

 

Hulplijnen

Staan alle teksten en illustraties netjes uitgelijnd? Dit kun je heel gemakkelijk controleren door de hulplijnen aan te zetten, bovenin de ontwerpstudio. De rode lijnen geven horizontaal en verticaal het midden van de kaart aan. Bij het aanklikken van een tekstblok of illustratie zie je in het midden een rood puntje staan en aan de onderzijde een klein lijntje. Zet deze op de rode lijn en je tekstblok of illustratie staat netjes in het midden.

Teksten en illustraties uitlijnen Juist iets aan de rechter of linkerzijde uitlijnen? Of wil je in je ontwerp 2 pagina’s tekst of illustraties op dezelfde hoogte? Selecteer het element en ga in het rechter panel naar positie en grootte, pas op de verschillende elementen de positie aan. X = horizontaal Y = verticaal.

 

Ontwerp zelf het geboortekaartje voor een jongen of meisje of trouwkaart bij lab 1823 designstudio

 

 

Kleur folie aanpassen

Wil je graag een andere kleur folie op je trouwkaart of geboortekaartje? Klik de tekst of illustratie aan en ga aan de rechterzijde naar kleur. Rechts langs het kleurvakje staat een klein pijltje. Als je op het pijltje klikt krijg je de verschillende foliekleuren en standaardkleuren te zien. Kies de jouw favoriete kleur uit. Er is één kleur folie per kaart mogelijk.

 

Ontwerp zelf het geboortekaartje voor een jongen of meisje of trouwkaart bij lab 1823 designstudio

 

 

Hoogglanskleuren

Hoogglans kleur is een luxe afwerking voor je ontwerp. Het is een glanzende lak die je op een bepaald deel van het ontwerp kunt plaatsen om dat extra te laten opvallen. De lak ligt echt op het kaartje voor een prachtig 3D effect.

Wil je graag tekst of een element in hooglanskleuren de op je trouwkaart of geboortekaartje? Klik de tekst of illustratie aan en ga aan de rechterzijde naar kleur. Rechts langs het kleurvakje staat een klein pijltje. Als je op het pijltje klikt en naar beneden scrolt krijg je de verschillende hoogglans standaardkleuren te zien.

Staat jouw favoriete kleur er niet tussen? Klik dan op het plusje. In dit panel kun je met de bolletjes schuiven tot je jouw favoriete kleur gevonden hebt. Daarnaast kun je in dit panel ook werken met (#) hexkleurcodes. Aan elke kleur zit namelijk een # code verbonden. Je kunt de # code van een andere kaart of gedeelte van je huidigee ontwerp kopiëren maar je kunt ook een kleur selecteren uit een afbeelding. Hoe je dat doet lees je in de blog: Je favoriete kleur in je kaart.

 

Ontwerp zelf het geboortekaartje voor een jongen of meisje of trouwkaart bij lab 1823 designstudio

 

 

Sneltoetsen

Lekker makkelijk werken? De meest bekende sneltoetsen van Windows werken ook in de ontwerpstudio zoals:

Lab1823 Control S - Opslaan
Lab1823 Control C - Kopiëren
Lab1823 Control V - Plakken
Lab1823 Control X - Verwijderen
Lab1823 Control Z - 1 stap terug
Lab1823 Control + Shift Z - 1 stap vooruit
Lab1823 Control A - Alles selecteren
Lab1823 Shift + pijltje - Selectief tekst selecteren

 

Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben over het ontwerpen in de ontwerpstudio? Bekijk hier de pagina veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.